zondag 22 december 2013

ZELDZAME DWAALGASTEN.

In juni werden we verrast met het bezoek van een tweetal zelzame vogels die ons land bezochten.

Samen met een medevogelaar gingen wij op 1 juni  naar montfort omdat daar een Roodmus was gezien.  Na eerst ons verreden te hebben zagen we groepje vogelaars staan die voor dezelfde roodmus kwamen. Jammer genoeg had de mus geen zin om zich duidelijk te tonen dus zijn na een uurtje via de stevol plas weer huiswaarts gekeerd. Donderdag 5 juni op tijd opgestaan en weer richting midden limburg getogen. Nu stonden er een nederlander en een duitser en van verre hoorde je de roodmus al roepen. Een vogel met de zomer in de kop die zich op diverse plekken liet vastleggen. Dit gebied het Reigersbroek was een interessant gebied wat meer te bieden had.  

De roodmus zat in zijn favoriete boom vloog dan weer naar een grasland om te eten of blies in het riet weer zij hoogste lied.
Af en toe kwam een Grasmus hem met zijn zang de loef afsteken en in de verte hoorde je het gezang van een Kleine Karakiet. Na een gesprek met de duitse vogelaar bleek dat hij naar mijn woonplaats Blerick ging waar een zeer zeldzame Grauwe Fitis was gezien en vooral gehoord. Toch eerst nog foto's gemaakt van Roodmus, Grasmus en Grote Karakiet.
Kleine karakiet ( links ) en grasmus  ( rechts )vonden de belangstelling voor de roodmus maar niks en wilde ook wel eens bekeken worden.  En geef maar toe ook deze twee zijn ook de moeite waard.                                                


Nu op weg naar huis maar eerst naar de stevolplas in de buurt maar daarover een andere keer. Aangekomen in de romeinenwaard in hout blerick met behulp van kenners de grauwe fitis gezocht wel gehoord maar niet gezien. 2 dagen later om 6 uur opgestaan en weer op zoek naar de grauwe fitis. En al snel zat hij op zijn favoriete stek in een kale boom te zingen en te poseren. Met dank aan Herman Smits die deze vogel voor het eerst hoorde en zag.


Omdat ik toch in de buurt was van de verblijfplaats van de Europese kanaries dan ook maar hierna gezocht. En als je regelmatig gaat zoeken weet je al snel waar ze zich meestal bevinden.
                                             Ook nu had ik er een in de lens van mijn fototoestel.


                            

       
                                                                  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten