woensdag 25 december 2013

TEXEL

Op 4 mei ging Ik samen met Geert ( een vriend )  voor 3 dagen naar Texel. Ik was er al eens geweest maar toen was ik nog geen vogelaar dus dit bezoek had een ander doel.

Aangekomen gingen we direct vanuit de boot links af richting de Mokbaai en Horspolders.  We parkeerden de auto liepen het gebied in. Diverse vogels kwamen we tegen waaronder fitis, rietgors, rietzanger, graspieper, kneu, eider en mantelmeeuwen.
We gingen naar het hotel in de Koog enigszins teleurgesteld dat we geen lepelaars hadden gezien.
De tweede dag gingen we per fiets het eiland verkennen. Dit is een hele klus omdat je op Texel de wind altijd tegen hebt. Onderweg zagen we  gele en witte kwikstaarten en regelmatig zagen we blauwe kiekendieven op jacht. Na een tijd noordwaarts te hebben gefietst kwamen we in Cocksdorp aan voor de eerste rustpauze. 


Nu zakten we weer langs de oostkant langzaam af naar het zuiden.  We kwamen al snel een verdwaalde rotgans tegen uitrustend in de zon. Aan de linkerkant zagen we de schorren waar de tureluur al aan zijn paringsritueel bezig was. Grutto's en rosse grutto's waren op zoek naar wat lekkers en af en toe zag je een steenloper.

          
 Omdat we hadden gelezen dat er morinelplevieren waren gespot gingen we op zoek naar deze prachtige vogels.  Helaas hebben we ze niet gezien . Via omwegen en veel wind tegen kwamen bij de polder van het noorden waar we onze ogen uit keken. Allereerst kwamen we kluten en bontbekplevieren tegen maar toen we bij het echte gebied aankwamen zagen we rotganzen, visdiefjes, noordse sterns grutto's.  Op de aangelegde schelpenbanken broeden kokmeeuwen , bontbekpklevieren, visdiefjes en noordse sternen. En ja verder weg zag ik ook een lepelaar.

Een prachtig aangelegd gebied waar veel vogels in Nederland een broedplaats kunnen vinden . Door het gebied lopend zagen we een tapuit die op zoek was naar wat te eten.  Teruglopend naar de fietsen zagen we een lepelaar op korte afstand voedsel zoeken in de geul voor de schelpenstrandjes. Zittend in het gras en voortdurend fotograferend hebben wij deze prachtige vogel kunnen bekijken.
Een gehavende kanoet hompelde ook nog voorbij. Soms, moet ik eerlijk zeggen, vergeet ik de vogels met of zonder  kijker te bekijken omdat ik alsmaar fotografeer.  De vogels zijn in het echt altijd op het mooist.

                                                         
                                              
We zakten af en kwamen onder weg de bruine kiekendief, putter, veldleeuwerik en scholeksters tegen.
Doorfietsend zagen aan de rechterkant het Wagejot liggen.
                                                 

Het Wagejot een gebied waar vele vogels tijdens vloed hun plekje vinden was dicht bevolkt door knobbelzwanen ,grauwe, rot en brandganzen, steenlopers en een foeragerende rosse grutto. Natuurlijk ontbreekt in dit gebied de tureluur niet. Al met al een plek om heerlijk te vogelen.




Het werd al later en we moesten de oversteek  van het eiland maken nog maken.  En ja de wind zat weer tegen. We hadden een prachtige dag gehad op een mooi eiland met prachtige vogelgebieden waar ( gewone ) en zeldzamere soorten elk jaar weer vertoeven. 

De laatste dag voordat we weer naar blerick vertrokken toch nog even naar  de polder van het noorden om ons nog eens te vergapen aan de vogelpracht. 

We zijn op een prachtig nederlands eiland geweest met goede hotels, vriendelijke mensen en beschaafde toeristen, iets dat ik iedereen aan kan bevelen. Maar vergeet niet in de lucht en over de wateren te kijken anders zul je niet de vogels zien zoals beschreven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten