zondag 2 maart 2014

SIBERIE 1



Achter de boekend ligt een kassengebied genaamd Siberië.  Een gebied met veel glastuinbouw  met als voordeel dat er veel spaarbekkens voor regenwater zijn aangelegd. Ook zijn voor hetzelfde doel kleine ondiepe plassen ontstaan. Toch heeft dit gebied ook nadelen. De weiden verdwijnen voor de kassen zodat voor de weidevogels steeds  minder plek is. Over deze weiden en zijn bezoekers zullen we het gaan hebben.


Allereerst de grutto. Een prachtige vogel die hier al jaren broed en elk jaar weer terugkomt.  In het broedseizoen kun je ze gemakkelijk benaderen zeker vanuit een auto. Ik had altijd gehoopt er een te zien op een weidepaal aan de rand van de weg. Als dit dan gebeurd gaat je hart sneller kloppen en daarna zijn er zo een kleine 200 foto's gemaakt.


De tweede weidevogel die er komt en broed is de wulp. Een vogel die vooral opvalt door zijn kromme snavel waarmee hij alles wat eetbaar uit de grond haalt. Jaarlijks nog aanwezig in dit gebied.

Een vogel die ook veel voorkomt in dit gebied is de kieviet. Deze broed vroeg in het jaar veelal op landbouwgrond. Net als reeds genoemde vogels lopen vooral  hun broedsels gevaar al de boeren hun land bewerken door te ploegen of te maaien. Ik had een paar nesten gevonden van de kieviet op een akker en ging een week later kijken of de eieren nog niet waren uitgekomen . Toen ik aankwam was het akker omgeploegd en waren de nesten verdwenen. Gelukkig blijven er altijd wel broedsels over omdat er afspraken gemaakt met diverse boeren.


Ook een vogel die in dit gebied broed is de scholekster. Prachtige vogels ook voorzien van een lange snavel met hetzelfde doel als de wulp. Deze vogel was vroeger meer aan de kust te zien maar is nu overal te zien. Deze week heb ik de eerste weer in Blerick gezien

De weide wordt uiteraard ook bezocht door de veldleeuwerik , graspieper, roodborsttapuit, de gele en witte kwikstaart, spreeuw en diverse kraaiachtigen.











Soms kom je er speciale vogels tegen zoals de Engelse gele kwikstaart of een Bruine kraai. Deze afwijkende kleur van de zwarte kraai ontdekt door Joop is een dag gezien en toen weer vertrokken.



















Omdat er veel waterplassenen sloten zijn hebben veel verrassende watervogels het gebied bezocht. Dit zal ik in Siberië 2 beschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten