maandag 3 maart 2014

SIBERIE 2

Zoals ik al beschreef zijn er in het kassengebied SiberiĆ« veel regenwaterbekkens en aangelegde kleine plassen. Deze watertjes achter en tussen de tuinderskassen hebben in 2012 een verrassende explosie van doortrekkende watervogels op bezoek gehad.  Dit, door doorgewinterde vogelaars al voorspeld , kwam dit jaar uit.


In dit gebied waar kleine pleviers, tureluurs, groenpootruiters, witgatjes en overlopers regelmatig komen werd op 3 mei een
krombekstrandloper gezien.  Hier werd het gebied al door meer vogelaars bezocht. Ook werden er minder voorkomende bontbekplevieren waargenomen. 

















Op  en rond 7 mei werden er diverse
strandlopers gezien . Allereerst de kanoet, hierna een 3tal temminkstrandlopers, een bonte strandloper en als klap op de vuurpijl een zeldzame breedbekstrandloper.  Later in het jaar kwamen nog 3 kemphanen  die in een plasje aan het foerageren waren. Ik kon er dankzij de zon prachtige foto's van  maken.







In 2013 is deze explosie niet gebeurd. Allereerst werd er weer een kas bijgebouwd en het gebied ontwikkelde zich eerder strandloper onvriendelijk. Dit is niet erg is want waarschijnlijk kunnen nu andere soorten hier hun plekje gaan vinden.















Een voorbeeld van een soort wat ontsnapte uit een vijver bij een woning. Deze mandarijneend
is verwilderd en komt overal voor. Prachtige eenden die elk jaar weer in siberie zijn te zien.
De vogels zaten meestal ver af zodoende is de scherpte van enkele foto's niet optimaal. Toch zijn de vogels goed als soort te herkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten