maandag 24 maart 2014

WITTSEE

De wittsee is een van de meren in het nettetal. Een andere see is de krickenbecker see.  De meeste mensen kennen deze 2 meren omdat het populaire wandendelgebieden zijn net over de grens. De wittsee ligt  tussen de dorpen Leuth en Breyel.  Een wandeling rond de wittsee is in een uurtje te doen. Voor een Vogelaar is er altijd wel wat te zien.  Een paar jaren geleden is  het gebied op de schop gegaan en is er een roerdompgebied aangelegd. Men hoopte dat de roerdomp weer in dit gebied terug zou komen. Zelf heb ik hem niet gezien of gehoord maar het schijnt dat hij al een keer gezien is. Aan de kant van dit gebied staat een kijktoren waar vanuit je een mooi overzicht hebt.   Als je rond het gebied loopt kom je vinken, mezen, boomklevers, boomkruipers en zwartkoppen tegen. Ook hoor je regelmatig spechten tegen de bomen hameren en als je rustig bent kun je ze ook benaderen en zien.
















Natuurlijk zie je op de see zelf een diversiteit aan watervogels .  Aan de kant zie je grote groepen aalscholvers zitten. Ze rusten wat uit of laten hun veren drogen, iets wat alleen aalscholvers doen omdat zij geen vet in de veren hebben en zodoende nat worden.  Ook verblijven er grote groepen krakeenden,kuifeenden en tafeleenden.









In de rietranden in het roerdompgebied trof ik diverse keren kleine karkieten luid aan luid zingend en zich van niemand wat aantrekkend. Loop je naar de uitkijktoren dan loop je ook langs de Nette. Dit riviertje  is een broedplek van futen . Op een eilandje van takken en bladeren broeden zij haar eieren uit. Zoals je op de foto kan zien hebben jonge futen een gestreept kopje. Ook reizen ze regelmatig mee op de rug van de ouders. Omdat de nette smal is kun je van dichtbij foto's maken.











Een watervogels wat erg veel voorkomt op de wittsee en in het roerdompgebied  is de meerkoet. Als je jonge meerkoeten ziet , zie je ze van lelijke eendjes veranderen in een leuke kleine meerkoet.
Vanuit de toren kun je ook regelmatig dodaars waarnemen. De Duitsers noemen hem zwergtaucher wat ik een betere naam vind. Ook deze futensoort broed in dit gebied.










Als je geluk hebt, ik had dat nog niet, kom je in de wintermaanden de visarend  tegen die elk jaar hier een bezoek brengt.

 Al met al een gebied waar ze van alles kunt waarnemen. Wil je weten wat dan ga eens naar het bezoekerscentrum bij de krickenbeckersee waar veel informatie wordt verstrekt over wittsee en krickenbeckersee.











 Niet alleen vogels zie maar af en toe komen een vos of ree uit de dekking en je kan hiervan een foto maken.


Als vutter ga ik meestal door de week dan is het erg rustig en zijn de kansen om wat te zien het groots. In het weekend komt half roergebied naar het nettetal om te wandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten