zondag 30 maart 2014

SLECHTVALKEN IN VENLO

Sinds enkele jaren broeden er slechtvalken in Venlo. Op de Martines-toren in het centrum kun je ze  dagelijks zien zitten. De slechtvalk was bijna uitgestorven in Nederland maar vanaf 1990 kwamen er steeds meer broedparen.  Nu is de slechtvalk geen zeldzaamheid meer.

   In 2012 was er een groep vogelliefhebbers  in Venlo die op de toren van de kerk een nestkast wilde bouwen.  Met wat sponsors  is dit gelukt. Ook werd er later een webcam geplaatst.  Toen hadden de slechtvalken al eieren. Alles ging goed en er werden jongen geboren. Een jaar later werd er een rooster geplaatst zodat de valken hun nest beter konden aanvliegen.



Achter in de kerk hangt een tv waarop de nestkast te zien is. Op het ogenblik zit de slechtvalk op 3 eieren. Vorig jaar werden er 3 jongen grootgebracht.
Onder de tv hangt een bord met extra informatie over de slechtvalken. Dat slechtvalken midden in de stad broeden is vooral de danken aan de aanwezigheid van de vele duiven. Ook is voor de valken de Maas niet ver weg En hier zijn de kokmeeuwen een gewild slachtoffer.
Ben je in de buurt dan kijk eens in de kerk naar de tv en ook buiten naar de toren.  Meestal zit hij op het kruis maar als hij een prooi heeft zit hij op de spuiters of op de rand.



Zal dit broed-seisoen in deze blog de  voortgang van de broedende
slechtvalk laten zien.
De foto,s zijn gemaakt met mijn superzoom  camera. De foto rechts van de kerk is het resultaat van het maken van een foto van het betreffende puntje op de kerk.
De ring van de slechtvalk is zelfs te lezen. Rechts een door slechtvalk overgelaten resten van een kokmeeuw.
Vanaf 9 april zij de slechtvalken te zien via internet https://wwwslechtvalkvenlo.nl
Inmiddels zijn er 3 jongen uitgekomen en op 10-5 geringd.










Links foto van de 3 geringde jongen. Foto is van L1





De jonge slechtvalken buiten op de rooster. Het zal nog een paar dagen duren en ze vliegen uit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten