donderdag 30 januari 2014

VLIEGENVANGERS

Ik wil nu de vliegenvangers met jullie bespreken. Aan de spitse snavels kun je deze herkennen. Toch zijn er soorten doe hier overwinteren en dan veranderen in  zaadeters. De vliegenvangers zijn schitterende vogels om te zien en te horen.

Allereerst bekijken we de tapuiten.  Het hele jaar veel voorkomende is de roodborsttapuit.  Deze vogel broed volop in vooral braamstruiken. Als je ze op een plek hebt gezien kun je er van op aan dat je ze steeds weer op dezelfde plek te zien krijgt. Zoals je ziet is het mannetje erg mooi maar een vrouwtje mag ook gezien worden.


De tapuit is weer anders gekleurd veel lichter en met een oogstreep. Deze vogel zie je meestal op zanderige gronden niet egaal maar met veel hobbels. Schitterende vogel en goed benaderbaar.


Een vogel die soms ook wel verwisseld wordt met de roodborsttapuit is het paapje.  Als je deze naam noemt bij niet vogelaars denken die dat je niet goed wijs bent. De paapjes tref je regelmatig op weideraden aan waarvan af  ze jagen op insecten. De foto van het paapje was een van mijn eerste vogelfoto's.





 Ook tot de vliegenvangers behoren de rood en de blauwborst.  De eerste is bij bijna iedereen bekend de tweede niet.  Prachtige vogels die ook nog een schitterend lied kunnen laten horen. Een foto maken van een roodborst  is relatief gemakkelijk. In de winter tref je ze ook in velen tuinen aan.

                                                   
 De blauwborst is alleen  in het broedseisoen te zien.  Tijdens de  bals zingt hij zijn hoogte lied voor de vrouwtjes. Dat is het moment om de beste foto's te maken.  De meeste foto's van de blauwborst heb ik op de grote Peel gemaakt.

Ook de zwarte en de gekraagde roodstaart zijn vliegenvangers .  De zwarte roodstaart broed veel op fabrieksterreinen.  Bij Nibostone, een natuursteen bedrijf  broedde er een boven een steenzaag. Ze trokken zich niets aan van het lawaai en kwamen via een opening in het dak bij hun nest. Een probleem is wel hoe krijg je de jongen naar buiten. Dit maal heb ik er voor gezorgd en de ouders gingen gelijk de jongen voeren. De prachtige  gekraagde roodstaart is een vogel die in de bossen voorkomt . Niet zo talrijk maar toch regelmatig te zien.

Ten slotte zijn er ook nog grauwe en bonte vliegenvangers. In het Sauerland heb  ik  de meeste grauwe vliegenvangers gezien.  Vanuit een boom vangen deze vliegenvangers hun prooi en vliegen weer terug naar hun uitkijkpost. Ik  kon hier wel een uur van genieten.

Een vogel die ook een vliegenvanger is de nachtegaal. Deze vogel wil ik deze zomer alleen maar om zijn zang gaan gaan zoeken en fotograferen.

Tot slot veel van deze vogels zijn regelmatig te zien alleen herkennen de meeste hen niet en zeggen dat is een mus. Hopelijk heb ik jullie kunnen helpen om deze vogels te herkennen.











De laatste twee vliegenvangers foto's gemaakt in de Boekend en in Willingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten