zaterdag 18 januari 2014

GANZEN

Nederland is een echt ganzenland. Veel ganzen zijn het hele jaar in ons land aanwezig. Jaarlijks broeden vele soorten in ons land.  De  meest voorkomende is de grauwe gans.

Overal zie je deze Ganzen zitten .  Overdag op graslanden en s,nachts op kleine en grote wateren .  Gras is voor de meeste soorten  het hoofdvoedsel.  Toch zie je ze op het water ook wel duikelen (op hun kop staan in het water ) zoekend naar waterplanten.  Verder zijn de ganzen op het water voor hun veiligheid. Er broeden in Nederland ook  grote Canadese ganzen en Brandganzen. 


S'winters zie je veel meer soorten ganzen.
Duizenden kolganzen bezoeken ons land. Ook zijn dan de brandgangen in grote groepen aanwezig. In Limburg zitten ze dan meestal in de uiterwaarden van de Maas. Dit jaar zijn er nog niet zo'n grote aantallen aanwezig vanwege de hoge temperaturen.








Tussen de groepen ganzen zie kleinere groepen toendrarietganzen , Indische ganzen, en de exotische Nijlganzen. De Egyptische Nijlgans is voor jaren ergens ontsnapt en is nu in Nederland overal aanwezig.


Ook zie je af en toe  zeldzame eenlingen zoals de sneeuwgans, dwerggans  en de roodhalsgans tussen de andere ganzen zitten. In Limburg zie je af en toe een rotgans die hier zeldzaam is maar op andere plekken in Nederland zijn ze met grote groepen te zien.  Ook zijn er soms ondersoorten te zien b.v. Kleine Canadese gans.  De zeldzamere ganzen zijn meestal onsnapte ganzen wat te zien aan een ring aan hun poot.  Wat je ook regelmatig ziet zijn ganzen die uit  twee soorten zijn voortgekomen. Dit zijn de hybride ganzen. Grauwe ganzen gaan regelmatig vreemd met b.v. Een grote  Canadese gans.  In de herfst en in het voorjaar zie je grote groepen ganzen vliegen op weg naar broed of overwinteringen gebieden. 

De hierboven beschreven ganzen heb ik gefotografeerd maar er zijn nog meer ganzen te zien.  Ik heb zelf wel een op een winterse morgen in de uiterwaarden van de maas  7 soorten ganzen  gezien.  Op de Foto's zul je zien hoe divers en mooi ganzen zijn. Toch kan het een plaag worden en worden ze met duizenden afgeschoten. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten