dinsdag 21 januari 2014

REIGERS

Nederland is een land van water. Waar je ook komt zijn zie je water. Plassen,
rivieren, kanalen, beken en grachten.  Deze wateren trekken natuurlijk vele vogels aan . Veel vogels gebruiken de oevers voor te broeden en de watervogels voor eten en veiligheid.  Een van de soorten die er veel voorkomen zijn de reigerssoorten.

De meest voorkomende is de blauwe reiger. Een gewone verschijning langs alle wateren, alhoewel gewoon.  Zoals de meeste reigersoorten zijn is ook deze blauwe reiger prachtig om te zien.  Zijn mooie kleuren van grijsblauw, zwart en wit getooid met schitterende  veren vormen een prachtige verschijning. Bekijk ze maar eens goed als je ze ergens doodstil ziet staan. De reigers leven voornamelijk van vis. Af en toe gaat er ook een kikker in maar een jonge meerkoet of wat anders levend voer is niet veilig. Vroeger zag je ze alleen In het buitengebied maar tegenwoordig komen in alle steden voor.  Een voordeel hiervan is ook dat je ze goed van dichtbij kunt bekijken. In Nederland komen op diverse plekken grote kolonies broedende blauwe reigers voor.

Een steeds meer voorkomende reigersoort  is de grote zilverreiger.
Voor jaren terug waren deze reigers zeldzaam maar de laatste jaren komen  ze veel voor. Op natuurgebied "de Banen" heb ik er wel eens  13 gezien.  Vooral als ze wat dichter bij de kijkhut komen kun je deze vogels op de banen mooi bekijken. Hij is eleganter dan de blauwe reiger om te zien. In de Oostvaardersplassen kun je broedende grote zilverreigers waarnemen.








Ook de kleine zilverreiger is een in Nederland voorkomende reiger.  In Limburg is hij niet zo talrijk maar elders in het land zijn ze veel meer aanwezig.  Ook zijn er broedgebieden waar jaarlijks vele kleine zilverreigers worden grootgebracht.  


Andere reigerssoorten zijn purperreigers en de roerdompen welke in Nederland niet zeldzaam zijn alleen zul je ze zeker niet overal zien.

Zeldzamere soorten zijn ralreiger, koereiger, groene reiger en de kwak.



Vorig jaar zaterdag zaten er 2 kwakken op de visvijver in Grubbenvorst. Omdat ze zo zeldzaam waren kwamen de vogelaars eropaf om deze mooie reigerssoort te zien.
Ze waren niet schuw hierdoor kon je er mooie foto's van maken wat ook is gebeurd. Doordat het zo dichtbij was ben ik er regelmatig geweest.









Als je rond deze vijver loopt valt ook op dat er nog veel meer andere vogels te zien  waren,
maar de kwak was de trekpleister.

Al met al zijn de reigers altijd het bekijken waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten