zondag 21 juni 2015

JOOP'S PERGULA

Veel vogelliefhebbers hebben als het mogelijk is een vogelvriendelijke tuin. Flatbewoners een vogelvriendelijke balkon. Er worden veel tips gegeven hoe je zo'n tuin kunt inrichten, maar de meeste mensen willen ook een opgeruimde tuin. In de tuin van Joop en uiteraard van zijn vrouw voelen de vogels zich thuis. Door de vele bloemen, waardoor insecten aangetrokken worden, kunnen de insectenetende vogels zich hieraan te goed doen . Verder zorgen de bezitters voor voldoende nootjes, zaden, pindakaas en fruit voor alle andere vogels.











Ik ben een paar keer uitgenodigd bij Joop om mee te genieten van de bezoekers van hun tuin en vooral wie op zijn pergola landen. Ik ging eigenlijk hoofdzakelijk voor de grote bonte specht. Deze komt eten halen voor zijn jongen. En als de jongen groot genoeg zijn komen de jonge spechten mee. Als je zo'n tijd achter het raam zit zie je van alles voorbij komen. Allereerst de mezen. De koolmezen en de pimpelmees.









Ook komen de vinken snoepen van de pindakaas. Uiteraard de huismussen maar ook de heggenmus. De merel brengt de hele familie mee want dat gaat veel sneller. Uit de pindapot rechtstreeks in de ver geopende snavel.  Dit moet toch wel een speciale pindakaas zijn dat het zo'n schare bezoekers aantrekt.










Tiny vertelde mij dat zij Calve pindakaas mengt met vers zaad. Hieraan zal het wel liggen maar vooral omdat het met veel vogelliefde wordt bereid. Ook de grote bonte specht kwam aan. Eerst een paar keer voorbij om te kijken of de kust veilig was daarna landde hij op de pergola. Hij is een handige klimmer die behendig de pindakaas in zijn snavel propt. Op de foto's is goed te zien dat hij met volle bek naar zijn nest terug vliegt om zijn jongen te voeren.














Als de pindapot leeg is worden de pindanootjes gevoerd. Hij peutert een nootje uit de voorraadkamer en bovenop de pergola wordt het nootje eruit gebroken. Voor een specht een peuleschil met zo'n haksnavel. Ook zijn jongen zijn al op de pergola geweest alleen ik heb ze jammer genoeg nog niet gezien.











Gelukkig heeft Joop hiervan een paar mooie foto's gemaakt zodat we dit moment niet hoeven te missen. De specht met een geheel rode pet is de jongen grote bonte specht. De spechtenfamilie komt volgens Joop al jaren wat ik mij goed kan voorstellen met zo'n vogelrestaurant in hun tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten