dinsdag 16 juni 2015

DE BIJENETERS

Toen ik jaren terug naar Lesbos ging hoopte ik de Bijeneter te zien. Deze kleurrijke vogel broed op Lesbos maar omdat ik pas in oktober naar Lesbos ging moest ik hopen op een achterblijver. Helaas heb ik er geen gezien. Gelukkig wel andere mooie vogels maar dat is reeds beschreven in de blog van Lesbos. Soms bezoeken de bijeneters ook Nederland. Vooral in het Roerdal zijn er in de afgelopen jaren broedende Bijeneters gezien.

Omdat Joop regelmatig de Duitse site "vogelbeobachtungen niederrhein" bezoekt, de Duitse variant van waarneming.nl, had hij gezien dat bij het brachterwald een zestal Bijeneters waren gezien. Via een Duitse medevogelaar kregen we de plek door waar ze zaten. Bij de Duitse ingang van het depot is een zandafgraving waarin perfecte plekken zijn voor broedholtes van de Bijeneter.
Zondagmiddag toch maar even samen met Joop er naar toe gegaan. Er waren al wat vogelaars aanwezig dus we hoefden niet te zoeken waar ze zaten. Ook waren er 2 broedholtes te zien. Weliswaar ver af maar toch. Af en toe kwam een Bijeneter bij de broedholte die het dichts bij was op de rand van de afgraving zitten. Omdat zijn verenkleed scherp afsteekt van de ondergrond zijn de diverse kleuren goed te zien.










Ook zaten ze regelmatig in een rij berkenbomen rechts van de afgraving. Ik heb ook gekeken met de verrekijker om deze prachtige vogel te bekijken. Tevreden naar huis gereden en een afspraak gemaakt voor later in de week.
Dinsdag weer naar de Bijeneters op bezoek gegaan. Omdat Joop maandag ook al was geweest en verhalen vertelde van parende Bijeneters hoopte ik op een paar mooie aparte foto's. Toen we aankwamen zaten er al 2 Bijeneters in de toppen van de berkenboom. Later bleek dit koppel bij elkaar te horen waarbij het mannetje het wijfje het hof maakte. Het mannetje vangt in de lucht een bij of ander groot insect en bied dit het vrouwtje aan. Het vrouwtje waardeert dit met een vrijpartij. Het mannetje vliegt hierna naar het nest om het vrouwtje te lokken om ook het nest te gaan bezoeken.



























Als ze gaan broeden dan kunnen dit nog leuke foto's op gaan leveren. Vooralsnog is het zien van de Bijeneter een droom van vele vogelaars welke voor ons is uitgekomen. Er zullen nog wel meer foto's volgen de komende tijd. De foto's zijn meestal veraf maar toch van prima kwaliteit. Omdat het gebied is afgezet kunnen de Bijeneters niet gestoord worden. Nu is het nog afwachten of ze blijven.










Ze zijn er nog steeds en het ziet er naar uit dat ze aan het broeden zijn. Linker foto afgelopen zondag gemaakt. Ik was om rond 9 uur bij de groeve met prachtig zonlicht. Mooi resultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten