vrijdag 8 mei 2015

IN EN RONDOM DE TANGKOEL (2)

Ik ben regelmatig weer bij de Tangkoel geweest om te zien hoe ver het staat met de vogelwereld. Allereerst nog iets over de aanwezige Groene Spechten.
In een wilg hebben ze een broedholte gehakt maar of deze gebruikt gaat worden is af te wachten. De Groene Spechten maken meestal een drietal holtes waar ze er een van uitkiezen. Alles is afhankelijk waar zij vinden wat het veiligst is. Verstoring is zoals ik al heb beschreven een belangrijke factor om te gaan broeden. Omdat de broedholte,welke ik ontdekt heb, tegen de parkeerplaats aanligt en nog niet bewoont is denk ik dat ze elders zijn gaan broeden. Het verschil tussen man en vrouw Groene Specht is te zien aan het rode aan de kop. De man heeft een rode vlek onder het oog en de vrouw niet.




Als je rustig op een stoeltje aan de ingang van de tangkoel gaat zitten komt er van alles voorbij.  Een Eekhoorn komt poolshoogte nemen en de huismussen uit de buurt komen wat zaden of insecten verorberen.


Omdat direct langs de ingang de Pimpelmees broed komt hij regelmatig op bezoek. Waarschijnlijk heeft hij al jongen want mannetje en vrouwtje brengen regelmatig wat lekkers mee om te voeren. Iets lekkers bedoel ik natuurlijk uit zicht van een Pimpelmees . Een rupsje vinden wij niet echt lekker.















Ook krijg je af en toe een serenade van de echte zangers. Allereerst de Heggenmus, afgelost door de Zwartkop en weer de loef afgestoken door de Zanglijster. Alle drie schitterende zangers met verschillende hoge en lage tonen. Uiteraard mag je de merel niet vergeten die zich ook laat horen. Een Bosmerel is misschien wel dezelfde Merel als in de achtertuin maar in het bos lijkt hij mooier.










Vorige keer schreef ik al over de Winterkoning bij een van de vis steigers. Op de foto hierlangs komt hij uit zijn nest en kunnen we zijn kopje nog net zien. Ik ben al een paar keer terug geweest kijken maar zie niet veel beweging. Ziet eruit dat de vogel gevlogen is. Wel zie ik bij steiger 1 boven in een boom tussen het klimop een andere Winterkoning een nest bouwen. Regelmatig komt hij voorbij, landend op het hek en met zijn snavel vol met nestmateriaal, op weg naar zijn nest. Omdat dit zo'n klein vogeltje is hij moeilijk scherp voor de lens te krijgen.



















Wat mij en "uiteraard ook de hengelaars  welke regelmatig bij de Tangkoel te vinden zijn "opvalt dat diverse Spreeuwen een oud spechtehol gebruiken voor hun eigen nest. De Spreeuwen blijven af en aan vliegen om hun jongen te voeren. Het loont zich natuurlijk als hengelaar om niet alleen naar de dobber  te kijken  maar ook naar alles wat rondom de tangkoel groeit kruipt en vliegt.











Op het water dobberen meestal ook wel verschillende vogels. De Wilde Eend is er uiteraard aanwezig. Meestal de uitgave van de originele soort maar soms  een bastaard, maar ook deze kunnen mooi zijn zoals op de foto. Tussen de rotzooi links van het bruggetje zit de Waterhoen te scharrelen. Een paartje Meerkoeten zullen er dit jaar ook wel weer broeden.


Een vissende concurrent van de hengelaars is de Blauwe Reiger. Letterlijk schreeuwend komt hij soms aanvliegen om te melden dat hij er is. Uiteraard pikt hij zijn visje mee maar een veelvraat als de Aalscholver is hij niet. Ik ga regelmatig naar de Tangkoel om de vorderingen van de diverse vogels te fotograferen. Dus tot de volgende blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten