zaterdag 21 maart 2015

IN EN RONDOM DE TANGKOEL


De tangkoel is een oude maasarm ten hoogte van Hout Blerick  De eigenaar "Het Limburgs Landschap" beheerd dit gebied en de vijver zelf wordt onderhouden door hengelsport vereniging gemeente Venlo.
De tangkoel ligt aan het einde van een doodlopende weg zodat er geen  doorgaand verkeer is. Hoogstens wandelaars lopen via het stalen bruggetje richting de Maas. Dit gebied bestaat uit een visvijver en natte gebiedjes waar veel hoge loofbomen staan. Omdat dergelijke bossen niet opgeschoond worden is het een ideaal gebied voor diverse vogelsoorten. Ook broeden veel van deze soorten in het gebied.  Doordat het een visvijver is word het gebied regelmatig bezocht door mensen, daardoor zijn de vogels minder schuw. De eerste vogel die er, zoals het er nu uitziet, wil gaan broeden is de Groene Specht. De hele dag hoor je ze roepen. Om ze in de bomen te zien moet je lang stil blijven staan en  letten op bewegingen in de bomen.  Omdat ze groen zijn vallen ze niet op. Als ze eruit zouden zien als de grote Bonte Specht viel hij direct op. Maar het beste kun je ze in de wei aan de voorzijde van de Tangkoel zien en dan aan de linker kant. Omdat Groene Spechten het liefst mieren eten zitten ze regelmatig op de grond te eten. Als je ze vanuit de auto bekijkt en of fotografeert blijven ze meestal zitten en eten rustig verder.  Hopelijk gaan ze hier broeden zodat we nog mooie foto's kunnen maken.
Een andere spechten soort is de Grote Bonte Specht. Deze specht is kleiner dan de Groene Specht maar valt juist op door zijn kleuren. Het is meest voorkomende specht in Nederland en hij zit hier rondom de Tangkoel het hele jaar. 's Winters zijn ze op de voerplekken bij omwonende regelmatig te zien. Ook deze specht zag ik in een hoge boom zijn nest hakken. Afwachten of het wat word.De meest voorkomende vogels zijn de Koolmees en Pimpelmees. De Pimpelmees zagen we op en neer vliegen naar zijn nest in een oude spechtenholte. Ook de boekvinken zijn al begonnen met de bals. Op een mooie uitkijkpost zit het mannetje zijn mooiste lied te zingen voor het vrouwtje. Toen we vanuit de auto naar de groene specht zochten kwam opeens een Boomkruiper ons bezoeken. Een Boomkruiper kruipt langs de boom alleen maar omhoog. Een Boomklever daartegen kruipt omhoog en omlaag. Dus als je een boomkruiper ziet op een boom hoef alleen maar hoger te kijken om hem te zien. Soms verstopt hij zich achter de boom maar komt steeds weer tevoorschijn.
Dat verstoppen achter een boom is ook typisch voor een specht. Alleen die kijkt af en toe stiekem om het hoekje of te zien of de kust veilig is.

Bij mijn bezoek aan de Tangkoel viel mij de zang van deWinterkoning op toen ik op het brugje stond. Ik zag dat de Winterkoning onder een stronk aan het water een nest aan het bouwen was. Steeds weer kwam hij terug met nestmateriaal in zijn bek. Zo nu en dan liet hij zijn prachtig lied horen.

De vogel die altijd aanwezig is is de ijsvogel. Een prachtige gekleurde vogel. Maar dat weten jullie wel want dit ijsvogeltje heb ik al beschreven in de blog. Als je rustig aan de kant zit te genieten komt ineens een blauwe flits voorbij gevlogen voorzien van een hoge snerpende toon. Dan komt dus te ijsvogel voorbij. Waar hij broed weet ik nog niet. Misschien vindt ik waar zijn broedhol is. Uiteraard voorzichtig en alleen maar door observatie op afstand anders verjaag je ze. Over de watervogels op de Tangkoel heb ik het een volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten