woensdag 3 december 2014

SPREEUWEN

Nu wil ik eens iets gaan vertellen over de spreeuw. De spreeuw is een veel voorkomende vogel  in steden . Ook buitenaf in agrarische gebieden komt hij ook in zeer grote getale voor. De spreeuw is een vogel die broed in allerhande gaten en holen waar hij genoeg plek heeft voor zijn nest. Veel oude spechtennesten worden door spreeuwen bewoond. Ook schoorstenen worden als nestplaats gezocht. Bij mij in de buurt zag ik bij mijn vogelhuis een spreeuw de krenten die ik voerde oppakken en een stuk verder, duikend in een schoorsteen, de krenten aan de jongen voeren. Dit kon wel een uur duren steeds weer op en neer naar de schoorsteen.

















In het najaar groeperen de spreeuwen zich en vormen vooral s'avonds groten groepen. Als wolken vliegen ze dan door de lucht. Samen zoeken ze een boom op om te slapen. Als je onder deze boom je auto zet kun je hem de dag erop gaan wassen.  Ook vallen deze groepen spreeuwen kersenbomen aan en in een oogwenk is de boom en eigenaar verlost van zijn kersen. De spreeuw is een meester in het nabootsen van geluiden. Bij mij in de buurt hoor ik regelmatig de schreeuw van een buizerd . Als ik dan naar boven kijk zie een spreeuw zitten die dit geluid  voorbrengt.  Ook kunnen ze prachtig fluiten als een lijster. Zelfs autogeluiden kunnen ze nadoen.











De spreeuw is kleiner  en slanker dan een merel en heeft een lange spitse snavel.
Als je de spreeuw van dichtbij ziet moet het je opvallen hoe mooi hij is. Vooral de V'tjes
in zijn veren zijn van een uitmuntende schoonheid.











Omdat ze zo veel voorkomen heb ik ze ook veel kunnen fotograferen. Af en toe zie je een afwijkende spreeuw. Uiteraard afwijkend van het verenkleed. Begin dit jaar zag ik op het grasveld voor ons huis een gedeeltelijke witte spreeuw. Omdat hij veraf was kon ik er geen geweldige foto van maken. Vanmorgen kwamen op de vetbollen aan de voorzijde van ons huis een groep spreeuwen af. Omdat ik het fototoestel altijd binnen handbereik heb wilde ik er foto's van maken. Opeens ging er een geheel witte spreeuw op de vetbollen zitten om te eten. Ik kon er een paar mooie foto's van maken. Later vlogen ze weg in een boom aan de overzijde van de straat waar hij het topje nog eens ging poseren. Vogels fotograferen is vooral ook leuk vanwege deze verrassende momenten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten