zaterdag 12 juli 2014

OOIEVAARS

Een vogelsoort die Nederland bezoekt ook om te broeden is de ooievaar.  Iedereen kent hem wel al was het van het fabeltje dat hij de kindjes brengt.
Deze grote vogel bouwt meestal zijn nest in special gemaakte plekken. Vroeger was het een karrewiel opgevuld met takken nu zijn het speciaal gemaakte nesten. Na de winter komen eerst de mannetjes terug uit Afrika. Soms zie je ze in grote groepen cirkelend op de thermiek om dan weer verder te vliegen. Zij zoeken een nest op en verdedigen het tegen andere mannetjes. Meestal komen ze terug op hun oude nest. Als de vrouwtjes arriveren worden ze met luid geklepper begroet. Meestal worden er zo'n 4 tal eieren gelegd en na uitkomen groot getrokken. Dat het er wel eens hard aan toe gaat hebben we dit jaar bij " Beleef de Lente " van vogelbescherming kunnen zien. Daar werd een jong opgegeten en een uit het nest gekieperd.  " Beleef de Lente " is een programma waar men via een webcam de broedende vogels kan bekijken. 














 Ook buiten de broedtijd zie je ooievaars in onze contreien zich ophouden. Meestal zijn het doortrekkers alleen of in grotere groepen.   Ze eten zich rond en gaan door naar hun  overwintergebied of broedgebied. Altijd een mooie verschijning in de natuur.

Een andere ooievaar is de zwarte ooievaar. Dit soort broed niet in Nederland maar laat zich regelmatig zien. Een zwarte ooievaar kun je in alle maanden van het jaar tegenkomen. Mijn eerste ooievaar zag ik boven de Peel cirkelen. In natuurgebied " De banen " nabij weert heb ik er ook regelmatig een gezien.  Soms moet je wel veel geduld hebben voor dat ze je in het vizier hebt. Ik heb er eens 7 uur in de kijkhut gezeten en er een heel veraf gezien. 


In het gebied " De Straelense Hoek " komen ook regelmatig zwarte ooievaars aan.  Deze komen uit noord Duitsland en Polen waar deze vogels nog volop broeden. In 2012 zaten er 2 jonge  vogels. Men kon ze goed benaderen en er mooie foto's van maken.















 
   


 Zoals ik al had beschreven heb ik een grote groep zwarte ooievaars gezien op Lesbos. Al met al zijn deze twee ooievaar-soorten het bekijken waart.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten