zondag 11 mei 2014

DE GROOTE PEEL

De Groote Peel is een bij uitstek geschikte plek voor allerlei vogelsoorten om er in de trek te rusten of er te broeden. De meeste mensen kennen de Groote Peel bij Ospel. Vanuit het bezoekerscentrum loop je de Peel in met rondjes van verschillende lengtes. Ga je in een zonnig weekend dan loop je er zeker niet alleen. Veel mensen meestal vergezeld van kinderen lopen ook deze routes en dan is er voor de vogelaar niet zo veel te zien. Ook ik heb vele malen deze route gelopen alleen of met de familie.  Dit was voordat ik vogelaar was dus ik lette wel op vogels maar niet met zo'n interesse als nu. Een opmerkelijke verschijning op de peel is de vleesetende plant genaamd  de zonnedauw.
De plant vangt insecten met zijn plakkerige bladeren. De natuur in zijn algemeen is in de Groote Peel goed vertegenwoordigd.  Ook heb ik wel eens een workshop fotograferen gedaan in de Peel. Toch kom ik hier in Ospel bijna nooit meer. Via waarneming.nl zag ik dat de meeste waarnemingen in de Peel werden gedaan aan de Meijelse kant. Dus is dit de plek waar ik nu regelmatig te vinden ben.  De Peel is door zijn uitgestrektheid ideaal voor trekvogels om er te rusten en weer op te vetten. Dit wil zeggen veel eten om weer verder te vliegen naar Afrika. De agrarische omgeving met graslanden en akkers is ook belangrijk voor deze doortrekkers. Ook een voordeel is dat in de trek en broedtijd een groot gedeelte is afgesloten voor publiek. Ook vogelaars hebben zich hier aan te houden wat jammer is maar wel noodzakelijk. Het gebied de Groote Peel is toegankelijk voor hondenbezitters maar dan wel aangelijnd, de honden dus. Alleen daar houden ze zich niet aan. Omdat veel vogels bodembroeders zijn worden die dan regelmatig gestoord door deze loslopende honden, wat soms leid tot verlaten van hun nesten. In dit gebied is een heuvel waaruit de trek tellingen worden gedaan. Een haag en zitbank zijn geplaatst voor de tellers want het tellen van vogels is belangrijk om een overzicht te krijgen van de vogelpopulatie in dit gebied.  In de gehele Groote Peel komen allerlei soorten voor. Nu over naar de vogels waarvan ik foto's heb kunnen maken.













Allereerst  kokmeeuwen. De Peel is van oudsher een broedgebied voor kokmeeuwen. Ook deze gebieden worden beschermd. Toch zie je in de Peel waar water is ook kokmeeuwen. Wie vooral aanwezig zijn in de broedtijd zijn blauwborsten . Op bepaalde plaatsen zie je staand tussen de bosjes regelmatig blauwborsten vallend op tak hun hoogste lied zingen. Als je dan zo verscholen staat komen tuinfluiters, roodborsttapuiten en grasmussen ook langs. Ook zij fluiten hun beste deuntje voor de vrouwtjes.









Lopend door het heidegebied kom je kneutjes tegen in hun mooiste kleur om samen met vrouwtjes hun nestplaats te zoeken.  Natuurlijk ontbreekt in de Peel de tjiftjaf en de fitis niet. Deze  2 soorten zijn alleen goed uit elkaar te halen door hun verschillende zang. 















Op een kale plek vooraan in de Peel komen elk jaar de beflijsters de Peel bezoeken. Soms met wat grotere aantallen dan weer enkelingen. Op deze grasvlakte zie je ook de tapuit lopen . Een van de plekken waar zij nog broeden in oude konijnenholen.








Ga je er in mei naartoe dan zul je zeker de koekoek horen roepen. Zittend op een tak, lastig gevallen door piepers,  zoekt hij naar nesten waar hij een ei in kan leggen. Een speciale vogel waarover wel wat meer op internet valt te vinden. De graspieper is een vogel die regelmatig een koekoeksei in zij nest vindt. Uiteraard zijn er nog veel meer soorten te zien . Soms zie je hoog in de lucht een zwarte ooievaar op weg naar de banen of een kraanvogel welke in het gebied heeft gerust. Buiten de Peel zie je ganzen, gele kwikstaarten, wulpen en grutto's.















De groote peel is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten