donderdag 1 mei 2014

Bosuilen in de Boekend

In het buurtschap de Boekend zijn 3 uilenkasten welke door plaatselijke vrijwilligers worden beheerd. Zij controleren eind maart/begin mei of de kasten bewoond zijn . Een van de vroegst broedende vogels zijn de bosuilen. Midden april zijn de eerste jonge bosuilen al uit het nest .












Ik heb op 24 april j.l. een foto kunnen maken van een jonge bosuil. Het afgelopen jaar was ik uitgenodigd voor het bijwonen van het ringen van jonge bosuilen. Als de jongen groot genoeg zijn om geringd te worden gaan de vrijwilligers, met ladder en klimtouw uitgerust, aan de slag. Meestal vliegt de oudervogel weg wat geen enkel probleem is. In de buurt houdt hij of zij de kast in de gaten.











De ringers klimmen naar boven en laten de jonge uilen in een tas afdalen.  In dit geval waren het er 3. Vakkundig werden ze geringd en nadat ik een foto genomen had van Joop met de uilen op schoot werden ze weer naar boven getakeld. Snel weer in de blok gezet en de klus was geklaard.










Omdat de kasten op zo'n 6 meter hangen vereist het wel enige klimvaardigheid. Een tijdje hierna komen de jonge uilen de kast uit om zich in de buurt op een tak op te houden. Je moet er snel bij zijn want meestal zijn ze snel uit de buurt van de kast.

Van de 3 kasten in de Boekend waren er vorig en dit jaar een kast bewoond. Andere vogels zoals b.v. Holenduif nemen regelmatig zo'n kast in bezit. Het is aan deze vrijwilligers te danken dat de uilenstand stabiel blijft. Deze vrijwilligers ringen diverse vogels in dit gebied. S'winters repareren of vernieuwen ze de nestkasten en in het broedseizoen worden de broedkasten gecontroleerd en indien nodig de jongen geringd. 

Uilen en in het bijzonder bosuilen zijn prachtige vogels. Omdat zij s'nacht actief zijn zie je ze overdag niet zo vlug.  Is eigenlijk ook niet erg dan worden ze tenminste met rust geladen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten