zondag 15 november 2015

DE WITTE SPREEUW

De laatste week kijk ik dagelijks meerdere malen naar de bomen in onze straat.
Meestal zitten er Kauwtjes, Kraaien, Houtduiven en allerlei klein spul. Maar de vogels die er bijna altijd zitten zijn de Spreeuwen. Zoals ik al eens beschreven had maken de Spreeuwen de gekste geluiden. Toch zingen de Spreeuwen ook een prachtig deuntje. Ze zetten hun keel op en waaieren met hun staart en vleugels. Het is prachtig om te zien en te horen. Zoals mijn volgers van blog zullen weten zijn de Spreeuwen schitterende vogels. Toch is dit niet de reden waarom ik zoveel omhoog kijk in de bomen. 

 








 








Anderhalve week terug zag ik weer een oude bekende tussen de Spreeuwen zitten. In dec vorig jaar kreeg in de voortuin bezoek van een witte Spreeuw. Het leek erop dat hij of zij weer terug was. Een witte Spreeuw tussen allemaal donkere soortgenoten valt natuurlijk op. Of het dezelfde witte Spreeuw is van het vorig jaar is niet geheel zeker maar dat maakt ook niet erg veel uit. Afgelopen zomer heeft in de Boekend ook een geheel witte Spreeuw gebroed. Waarschijnlijk is het dezelfde die hier nu rondvliegt. 

 








De witte Spreeuw van het vorig jaar heb ik maar een dag gezien. De huidige vliegt hier al anderhalve week rond. Deze albino Spreeuw is gewoon lid van een groepje van ongeveer 16 Spreeuwen. In tegenstelling van de mensen is een afwijkend groepslid geen enkel probleem en word gewoon in de groep opgenomen.

 











Omdat deze witte Spreeuw dagelijks is te zien kan ik er verschillende foto's van maken. Verschillende achtergronden zijn altijd interessant voor een mooie foto. Omdat de zon afgelopen dagen veel heeft geschenen is dit ook goed gelukt. 
Afwachten of deze witte de hele winter in onze buurt blijft. De broedende witte Spreeuw uit de Boekend was s'winters in een grote groep regelmatig bij de manege in de Boekend te zien. 

Afwijkende veelal albino vogels zijn er in alle soorten te zien. Een gedeeltelijke witte Merel heeft hier onze achtertuin ook wel eens bezocht. Ook heb ik een, door Joop  gevonden grotendeels witte Veldleeuwerik, kunnen fotograferen. Kraaien en Kauwen kunnen ook wel eens gezien worden met een of meerdere witte veren. Bij de Ganzen zie je ook regelmatig afwijkende soorten maar deze komen meestal voor uit kruisingen van twee soorten. Deze vogels zijn niet zo kieskeurig met het uitzoeken van een partner. Ook hebben wij, Joop en ik, eens een bruine Kraai gezien in het kassengebied SiberiĆ«. Vreemd om een geheel bruinen Kraai te zien maar het schijnt dat die regelmatig voorkomt.
Als vogelaar kijk je zo wie zo altijd goed naar grote groepen vogels. Bij Spreeuwen kan zomaar een zeer zeldzame Rose Spreeuw meevliegen met zo'n groep. Bij Ganzen kunnen ook zeldzame soorten zoals de Roodhalsgans  zich tussen grote groepen ganzen bevinden.
Al met al goed bekijken van groepen vogels kan soms  wat verrassend opleveren.
Nu moeten we het doen met deze witte Spreeuw. Met een beetje geluk komt hij een keer in de achtertuin van de voedertafel de krenten oppikken.

    



WAAR ZIT DE WITTE SPREEUW ?

1 opmerking:

  1. Kwam bij toeval op je blog omdat ik wat zocht over de witte spreeuw want een vriend had er ook eens ene gezien. Beetje apart is het wel maar er schijnen meer Albino vogels te zijn. Mooi blog en fotografie zeker gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen