donderdag 10 september 2015

TAPUITEN

De tapuiten is een exotisch uitziend vogeltje wat hier in Limburg in het voorjaar en najaar meestal te zien is. Net als de paapjes broeden de tapuiten elders in Nederland. De tapuiten vallen op als men in een ruw grasland met molshopen of andere hoopjes zand een overziet. Huppelende  en regelmatig op de uitkijk op zo'n molshoopje,  dan is het meestal een tapuit. Ze staan altijd uitgerekt te kijken of er iets te eten valt. Het is een schuwe vogel, veel schuwer dan het paapje, zodoende is een goede foto best moeilijk te maken. Toch lukt het wel eens . Ik heb wel eens een foto gemaakt, liggend op mijn buik, met een tapuit op een meter of 5.

 In de grootte  Peel bij de vossenheuvel is een plek waar ze ook voorkomen. Als je deze tapuiten wil benaderen vliegen ze gelijk weg om op 20 meter weer te landen. Tapuiten broeden in de duinen aan de kust en op zanderige gronden waar liefs veel konijnen voorkomen. De tapuiten broeden n.l. meestal in oude konijnenholen. Ook houden de konijnen de vegetatie kort wat ook insecten etende  tapuiten ten goede komt. Op de plek in de grootte Peel broeden ze ook. Toen ik in het voorjaar was om de blauwborsten te fotograferen zaten de tapuiten al bij hun broedholtes. Af en toe wipten ze naar binnen om even later er weer uit te komen.













In Siberiƫ in de Boekend zijn op het ogenblik het gebied weer her in te richten. Beken worden verlegd en grote geulen worden gegraven. Als zo'n grote bulldozer door het land heeft gebaggerd is het geschapen voor de tapuit. Een tiental tapuiten huppelde onafhankelijk van elkaar links en rechts door het gebied om steeds weer een insect te vangen.
















De mannetjes zijn te onderscheiden door zijn donkere oogstreep en van de vrouwtje die veel zachter van kleur zijn. Nu in het najaar heeft de man zijn zomerkleed al gedeeltelijk verloren want normaal heeft hij ook nog een zwarte rug. Zoveel tapuiten bij elkaar heb ik zelf nog nooit gezien en is een lust voor het oog.







Nu nog iets over het kassengebied SiberiĆ«. Dit gebied hoort bij maasbree en is steeds in beweging. Toen ik in 2009 voor het eerst kwam keek ik mijn ogen uit. Voor een beginnend vogelaar was er zoveel te zien dat je nooit voor niets naar dit gebied ging. Er waren altijd in het voorjaar wulpen, kieviten, grutto's en scholeksters die broedplekken zochten in dit agrarisch gebied. Er waren nog grote weide's en akkers  genoeg te vinden. Toch is dit gebied gedoemd te verdwijnen. Elk jaar komen er weer kassen bij . Over vijf jaar zie in dit gebied geen broedende weidevogels meer. Omdat het wettelijk is geregeld worden er wel waterbassins aangelegd om het regenwater op te vangen om her te gebruiken. Watervogels zullen deze waterpartijen nog wel bezoeken maar veldleeuwerikken, paapje, tapuiten, roodborsttapuiten en graspiepers zullen naar elders gaan. Gisteren zag ik dat een leuk nat gebiedje waar de blauwborst heeft gebroed en kleine pleviertjes voor kwamen met de overtollige zand dicht word gegooid. Weer wat natuur minder en meer glasbouw erbij. Gelukkig wonen we in noord Limburg waar velen natuurgebieden zijn gerealiseerd en waar ik de komende jaren nog heel veel mooie foto's kan maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten