zondag 31 mei 2015

VOERENDE SPECHTEN

Voerende spechten.

De afgelopen week een paar  keer op pad geweest. Op woensdag met Joop naar Duitsland gefietst. We hebben net over de grens bij Belfeld een voerende grote bonte specht bezocht. Een ritje met Joop levert weer heel wat vogelwetenschap op. Het was dus een leerzame tocht. Aangekomen bij de specht even gewacht tot hij kwam. Hij liet duidelijk horen dat hij het er niet mee eens was dat er mensen in de buurt van zijn nest waren. Toch zou hij het gewend moeten zijn want zijn nestholte zat in een berkenboom langs een wandelpad. Maar twee van zo'n vreemde snuiters vond hij maar niks. Voorzichtig langs de boom kijkend, toch maar de de drang van het moeten voeren gevolgd en hup snel even voeren. De jongen zaten nog niet aan het gat dus het duurt nog even voor ze uitvliegen. Na een klein uurtje besloten we de Spechten met rust laten en togen verder naar Krickenbeck.















Onderweg weer wat tips van Joop gekregen waar, wat en wanneer er misschien wat te zien zou zijn. Na bij de Rewe een culinaire tussenstop gemaakt te hebben via de Wittsee naar krickenbeck  gereden. Aangekomen bij de zwarte specht duurde het nog een heel tijdje voor hij kwam voeren. Sowieso duren de tussenpozen van het voeren minstens een uur. Er is in deze tussentijd van alles te zien of te horen. Een pimpelmees bezocht constant zijn nest om de jongen te voeren. Ook kwam een roodborst even kijken of er nog ergens een rupsje was. Altijd mooi zo'n roodborst.










Bij de zwarte specht kon je soms de snavels van de jongen al zien uitsteken in de nestopening. Toch nog een paar leuke foto's gemaakt en weer naar huis.
Een paar dagen later tegen de avond weer naar de zwarte specht. Nu waren de jongen al beter te zien. Af en toe zag je een kopje uit de nestholte komen. Vooral als de oudervogels in de buurt waren kwamen de kopjes naar buiten. Als de ouders komen voeren laten zij ook horen  dat ze in de buurt zijn. Ze zijn erg voorzichtig want nestrovers zoals de eksters of kraaien kunnen met gemak in de holte om de jongen te stelen. Omdat het licht niet optimaal was weer naar huis om zaterdag terug te keren.



















Zaterdagmorgen tegen 9 uur weer verstopt achter een dikke boom begonnen aan een nieuwe fotosessie. Om enkele goede foto's te maken moet je er wel wat voor doen. Ik wilde uitproberen om mijn fototoestel, via WiFi, met de telefoon te bedienen. Dit lukte maar toch maar met de hand de foto's gemaakt. Nu zag je de jongen al in de nestopening zitten. Soms, als de ouders in de buurt waren, keken ze naar boven om te zien waar ze bleven. We vroegen ons af of alleen het mannetje voerde maar vandaag kwamen beide ouders voeren. Aan de petten kun je dit zien maar dat had ik in een vorige blog al vermeld. Toch weer een paar leuke foto's gemaakt. Is niet altijd gemakkelijk omdat het spechtennest erg hoog zit.






















Dit was het dan, het zal niet lang meer duren en de spechten zijn gevlogen. Naar huis gereden met de gedachte om even bij de broedplaats van de ijsvogel langs te gaan. Ik had samen met Joop afgelopen week een tak geplaatst waar de ijsvogel als hij bij het nest komt kan gaan zitten. Een mooie plek dus om hem te fotograferen. Aangekomen en mij geïnstalleerd voor een uurtje ijsvogel fotograferen. In de buurt zit een boomkruiper die waarschijnlijk jongen heeft. Omdat deze vogel, vanwege zijn bewegelijkheid, meestal moeilijk te fotograferen is heb ik ze niet al te veel voor de lens gehad. Alleen deze boomkruiper
zocht  een jong om te voeren en trok zich niet al te veel van mij aan. Een foto heb ik gedraaid om hen beter te bekijken. De andere foto word weergegeven zoals je ze meestal ziet. Lopend langs de stam naar boven. Het begon te regenen en ben weer naar huis gegaan zonder een ijsvogel gezien te hebben.















Het lijkt of we tijdens het fotograferen de vogels storen in hun leefgebied. Dit is het eerste waar wij op letten en als we merken dat de vogel last van ons heeft gaan we gelijk weg. Een loslopend hond of mensen die Kris kras door het bos of veld lopen schaden de natuur meer dan vogelaars die weten wat ze doen. Dat tussen deze fotografen/vogelaars ook mensen zijn die kost wat kost een topfoto willen maken is ook zeker waar. Zelf heb ik mij ook wel eens geërgerd aan dergelijke personen die uiteindelijk de aanwezige vogel door hun gedrag verjaagde. Gelukkig zijn er meer goede dan slechte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten