zondag 6 juli 2014

OEVERZWALUWEN

Nestplaatsen nemen in een vogelleven een voorname plaats in. Ieder jaar weer komen allerlei vogelsoorten naar Nederland om hier te broeden. Veel zoeken  een nieuwe plek meestal wel in het zelfde gebied waar ze al meer gebroed hebben. Toch zijn er ook veel vogels die elk jaar weer dezelfde plek of nest innemen om er te broeden. Vooral broedkasten zijn in trek.  Ook grote bestaande nesten zoals bv. de ooievaarsnesten en bestaande nesten van roofvogels worden meerdere keren bezocht . Sommige vogels hebben aan een kuiltje in de zand genoeg andere maken bouwwerken zoals de ekster. De oeverzwaluw is een vogel die meestal weer opnieuw zoek gaat naar een broedgelegenheid. Zandwallen in oevers van beken, rivieren en plassen zijn bij uitstek geschikt voor oeverzwaluwen. Deze maken holten in deze wallen waar ze hun eieren leggen en de jongen grootbrengen. Op vele plekken in ons land worden wallen aangelegd voor de oeverzwaluwen. Deze kunnen uit betonnen platen bestaan waarin gaten zijn gemaakt . Tegen de achterkant van het beton word zand gestort waarin de zwaluwen hun tunnels kunnen graven.













In SiberiĆ« het gebied wat ik al beschreef hebben de oeverzwaluwen het zwaar. De beken en plassen hebben geen zandwallen en ook de spaarbekkens voor regenwater zijn te vlak voor nestgelegenheid. Toch zijn de afgelopen twee jaar goede gelegenheden geschapen. Door de bouw van distributiehallen wordt er veel grond verzet. In 2013 was een hoge  berg zand een ideale plek voor de oeverzwaluwen. En omdat volgens de wet deze nesten beschermd zijn nam Joop, de ontdekker, contact op met politie en de eigenaar voor bescherming van deze nesten. Ze werden afgezet en er werden heel wat zwaluwen grootgebracht. Ook dit jaar werden er weer bergen zand bezocht door de zwaluwen. Weer werd afgesproken deze bergen met rust te laten zodat de oeverzwaluw weer zijn gang kon gaan. De ouder vogels komen vliegensvlug aanvliegen om in de broedholtes te landen. De oeverzwaluw voert de jongen net voor ze uitvliegen aan de ingang van de broedholtes. Je ziet de jongen dan zitten op de uitkijk naar de voerende ouders.











Hopelijk word de berg ook met rust gelaten door de illegale crossers in dit gebied. Laats kwamen er op een zondagmorgen uit het wandelgebied    " De Greun long " in de boekend een hele rij crossers. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Maak op zondagmorgen het aangelegde crossterrein open en laat deze crossers zich uitleven op deze prachtige crossbaan.


Terug naar de overzwaluwen. Het is de bedoeling om nesten van vogels zo veel mogelijk met rust te laten. Op de waarnemingsite waarneming.nl is het verboden foto's van broedende vogels in te voeren. Natuurlijk is het niet de bedoeling om broedende vogels lastig te vallen maar even een paar foto's kan geen kwaad. Vooral voerende vogels trekken zich niets aan van mensen  in hun buurt. Je aanwezigheid moet zo kort mogelijk zijn . Vrijwilligers die weidevogels tellen moeten ook zoeken naar nesten in het weiland en verstoren het nest niet. Met zeldzame en bedreigde vogels ligt het anders. Deze worden verborgen gemeld zodat niet iedereen erop af stormt om ze te zien. Het niet nemen van foto's is geen garantie van geen nestverstoring.  








De foto,s van de oeverzwaluwen heb ik kunnen maken op gepaste afstand in in een zeer kort tijdsbestek. Mijn 50 x zoomcamera is hiervoor zeer geschikt. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten