vrijdag 12 mei 2017

Roodborsttapuiten op crayerlerheide .

Roodborsttapuiten op crayerlerheide .

Het broedseizoen is al volop bezig, op ons balkon komt een koppeltje koolmezen de hele dag voedsel halen voor hun kroost twee balkons verder. Eerst kregen de jongen vogelpindakaas maar ik vond dat deze voeding te eenzijdig was en ben ook levende meelwormen gaan voeren. Nadeel was dat de inhoud van de meelworm tegen ons raam werd geslingerd. Als de vogel zo ijverig bezig zijn zijn ze niet bang en nemen ze meer risico's.  Het verschil tussen man en vrouw koolmezen is te zien op de borst. De doorlopende zwarte plek op de borst is bij de man donkerder dan de vrouw.











Op de  crayelerheide werd door een andere vogelaar/fotograaf een nest ontdekt van een roodborsttapuit. Niet dat hij het nest vond maar wel viel hem op dat een paartje roodborsttapuiten met voer steeds naar dezelfde  plek vlogen. Om dit te ontdekken  moet je langere tijd op een plek vertoeven om zoiets te vinden. Als dit vanuit een auto gebeurd is de kans groot dat je dit kan ontdekken. Na zijn tip dus naar de plek getogen en vanuit de auto de plek in de gaten gehouden. 
 















Na niet al te lange tijd  kwam het vrouwtje met een rups in zij bek in de buurt van het nest. In het begin ging het aarzelend en vloog ze van plek tot plek totdat de drang te groot werd om de jongen te voeren en ze in het nest verdween. Even later kwam ze weer uit het nest en ging ze weer op insectenjacht. Nu was het mannetje aan de beurt. 
 












Hij kwam met een spin in zijn bek naar het nest, ook aarzelend, maar uiteindelijk toch het nest in. Het nest was niet in een boom of struik gebouwd maar op een plek op de grond tussen  enkele graspollen. 
 
 







 





Als je daar een tijdje staat komen de vogels steeds sneller achter elkaar om te voeren. Van angst was niets meer te merken want ze gingen meestal direct het nest in om te voeren. Het is niet de bedoeling dat je te lang blijft bij zo'n nest want anders verstoor je ze misschien maar de drang om hun jongen te voeren heeft toch wel voor alle vogels de overhand.