zondag 30 augustus 2015

PAAPJES

De Paapjes,

Toen ik in 2010 voor het eerst een Paapje voor de lens kreeg kon ik er een zeer wazige  foto van maken. Tot nu toe weet ik niet zeker of het er een was.  1 jaar later maakte ik op SiberiĆ« een paar schitterend foto's van 2 paapjes. Op mijn werk weten ze dat ik een vogelaar ben en als ik zeg dat ik een Paapje gezien heb lachen ze mij uit. Dergelijke vogelnamen waaronder ook de Tjif Tjaf of Beflijster wekken altijd hilariteit op en dan moet ik uitleggen hoe ze eruit zien. Paapjes lijken veel op de Roodborsttapuit en hun gedrag is bijna gelijk. In een vorige blog heb ik de Roodborsttapuit al beschreven. Paapjes komen nog  in Nederland voor maar staan toch op de rode lijst. Toch  broeden ze nog op diverse plekken en gebieden in Nederland. In Limburg echter broeden ze bijna niet. De reden is waarschijnlijk dat in Limburg niet zo veel echte broedgebieden zijn  met gras en bloeiende wilde planten.















In het voorjaar en najaar worden ze wel waargenomen. Vooral op SiberiĆ«  heb ik ze jaarlijks gezien en zo ook dit jaar. Het Paapje is een prachtig vogeltje zacht van kleur met mooie pigment strepen in de vleugels en op de rug en kop. Het vrouwtje is lichter van kleur en heeft een kleinere witte oogstreep. Op een foto zie je een mannetje waarop het lijkt dat hij een petje op heeft zo dik is de oogstreep.










In de zomer tijdens de paartijd hebben de mannetjes ook nog een oranje borst. De Paapjes zijn door-trekkers die langzaam afzakken naar het zuiden om te beginnen aan hun reis naar Afrika. Meestal zijn er jongen bij die nog lichter van kleur zijn. Vanuit een hogere uitkijkpost zoals een paal, draad of tak vangen ze insecten op de grond of uit de lucht. Steeds weer vliegen ze terug naar hun uitkijkpost. Als ze hiermee bezig zijn zijn ze goed te benaderen. Vanuit de auto kun je ze soms tot 5 meter fotograferen. Als je Paapjes bij een omheining van een wei ziet lijken de foto's die je maakt meestal op elkaar.
 Of op de draad van de omheining of op de paaltje waaraan de draad is aangemaakt. Het is leuker om foto's te maken  met verschillende plekken waarop ze zitten. De afgelopen dagen had ik het geluk dat de Paapjes in een voormalige wei zaten die afgegraven werd voor bebouwing van een kas. Dan weer op de grond, of op een hoopje zwarte grond en dan weer op een berg gele zand. Gelukkig niet al te ver af zodat ik mooie foto's heb kunnen maken. Uiteraard bewerk ik de foto's zodat ze beter van kwaliteit worden. Ook pas ik de compositie aan. Meestal zet je het object wat je wil fotograferen in het midden van de foto. Beter is om in dit geval het Paapje links of rechts op de foto te zetten. Het lijkt dan of de vogels uit de foto kijken. Het maakt de foto spannender. Dit kun je dit later doen op een fotobewerkingsprogramma.











Waarschijnlijk heb ik al verteld dat ik dit doe met Picasa van Google. Niet automatisch maar stap voor stap. Bijna alle foto's die je ziet zijn bewerkt zoals contrast en lichtsterkte aanpassen. Scherpte verander ik bijna nooit. Onscherpe foto's zijn toch niet scherp te maken.

Als laatste een prachtige foto met een Tapuit erop. Ook Tapuiten hebben wel wat weg van Paapjes en worden regelmatig hiermee verwisseld. Als ik de foto's bij een waarneming op Waarneming.nl zet hoop ik altijd op een vogelwaardering van de medebezoekers van deze site. Deze foto van de Tapuit had 5 sterren wat betekend sublieme foto.


Op waarnemingen staan al meer dan 2600 foto's van mij. Als je deze zou willen bekijken laat het mij dan weten dan kan ik je doorgeven hoe je op mijn account kunt komen.