dinsdag 21 april 2015

DE VOSSENHEUVEL MEYEL

De Vossenheuvel

De Vossenheuvel ligt in een gedeelte van de Grootte  Peel dat je vanuit Meyel kunt bereiken. Hier kun je ook wandelen maar niet door genummerde paden. Ben je er niet bekend of heb je geen landkaart dan kun je je gemakkelijk verlopen. Voor vogelaars is dit gebied aantrekkelijk. Ten eerste is het er erg rustig en ten tweede zijn er uitkijkpunten waar je over een groot gedeelte van de peel kunt kijken. Op een heuvel is een haag aangelegd waarvoor een bank staat. De heuvel heet bij de vogelaars de vossenheuvel.

In april van elk jaar ga ik hier na toe om de Blauwborsten te fotograferen. In een klein gebiedje met kleine boompjes en braamstruiken zingen ze de longen uit hun lijf. Toen ik er aan kwam bleken de meeste boompjes omgezaagd. Er was nog een boom over. Omdat de meeste vogels hun lied zingen op een uitkijkpost vreesde ik het ergste. Er kwamen wat Fitissen en Grasmussen maar geen Blauwborsten. Toch hoorde ik ze zingen .
Ik verplaatste mij een stuk verderop waar wel wat bomen en hoge struiken stonden. Normaal ga ik onder een boom zitten maar dit lukte nu niet. Ik ging op een oude boomstronk zitten en wachtte af. Wat er in de komende 2 uur gebeurde heeft 450 foto's opgeleverd. Allereerst kwam een Blauwborst om de 5 a 10 minuten zijn lied laten horen. Vanuit de lucht in een boompje vallend, de staart uitwaaieren en het beste lied zingen. De Blauwborst die steeds weer terugkwam liet een pootje hangen . Dit is op de foto's goed te zien.
















Verder kwamen Kneutjes ofwel Heivinken voorbij. Een koppel staartmezen had het boompje voor mij uitgekozen als tussenstop. Ze waren een nest aan het bouwen en vlogen met volle snavel naar een dennenboom waarna ze terug vlogen om nieuwe voorraad te halen. Tijdens de tussenstop kon ik ze mooi fotograferen. Normaal een probleem want deze vogels hebben vogel ADHD. Ze zitten nooit langer dan 1 seconde op een plek.
















Ook waren de Fitissen hun territorium aan het afbakenen. Regelmatig kwam er een ander mannetje te dicht in de buurt waarop een knokpartij volgde. De indringer werd verjaagd en de winnaar zong weer zijn hoogste lied. Het verschil tussen een Fitis en een Tjiftjaf kun je alleen horen. De Tjiftjaf  laad korte geluidjes horen en een Fitis een zang. Ook Roodborsttapuiten zoeken het hoogste punt in een omgeving. Ze vallen letterlijk uit te lucht om in de boomtoppen hun balts te laten horen. Een prachtig klein vogeltje die bijna overal voorkomt. Vanaf het begin dat ik er was hoorde ik een ratelend geluid. Iets wat op een krekel of sprinkhaan leek. Ik dacht gelijk aan een Sprinkhaanzanger maar was er niet zeker van. Dit soort vogel hoor je meestal wel maar zie je niet omdat ze nogal erg schuw zijn. Ik had er nog nooit een voor de lens gehad. Het geluid bleef aanhouden zodat ik toch maar eens richting het geluid ben gaan zoeken. En ja opeens zag ik hem tussen de bladeren van een boom. Omdat in april, en vooral dit jaar, de bomen nog niet zo vol blad zitten kon ik hem goed zien en fotograferen. Weer een nieuw soort gezien.














Opeens hoorde ik de Koekoek roepen. Ik zag hem aan komen vliegen met graspiepers om hem heen. Zoals jullie weten is de Koekoek te lui om zijn eigen eieren uit te broeden en de nesten van o.a. Boompiepers worden hiervoor regelmatig gebruikt. Dit is dan ook de reden dat de Boompiepers de Koekoek willen verjagen. Hij ging op een tak zitten die uitstak uit een dennenboom. Als je deze tak een hele dag in de gaten houdt sta je er versteld van hoeveel verschillende vogels hierop uitrusten of of de uitkijk gaan.














Op deze plek in de Peel kun je ook jaarlijks de Tapuiten verwachten. Op een vlakte met verschillende konijnenholen, waarin hij zijn nest maakt, is hij het liefst. Hij vindt er genoeg voedsel en broedplekken.





















Als je zo'n morgen in dit gebied bent geweest kom je er achter wat voor moois er in de natuur te zien is. Je vergeet al je beslommeringen en pijntjes. Iets wat een dokter eigenlijk moet voorschrijven. Op weg naar huis, op de plek waar ik 's morgens 3 reegeiten had gezien, stond een Reebok,  mijn laatste foto altijd leuk.

Dit is een filmpje van een zingende Blauwborst















zondag 12 april 2015

DE ZWARTE SPECHT



Op 12 april 's morgens met de fiets naar Krickenbeck getogen. Van Joop de tip gekregen dat bij Krickenbeck een boomklever een spechtengat aan het dicht metselen was. Toen ik in de buurt kwam hoorde ik de Zwartkop zingen. Deze soort fluit als een lijster. De Zwartkop heeft zoals de naam al zegt een zwarte pet op. Het vrouwtje heeft een bruine pet. Ze zijn een veel voorkomende soort die vooral in de struiken en bossen leeft.

Ik heb wel eens gezegd dat er altijd een keer komt dat je een soort mooi voor de lens krijgt. Vandaag gebeurde het met de Zwarte Specht. Ik had wel eens een foto gemaakt maar deze was onduidelijk en ver weg. Ook is de Zwarte Specht een schuwe vogel waardoor je ze weinig ziet. Tijdens het zoeken naar de zwartkop hoorde ik een gedempt kloppen/hakken op een boom. Ik keek rond maar zag niets. Toen viel mijn oog op een ovaal gat in een hoge boom. Ik dacht aan de zwarte specht maar zeker wist ik het niet. Ik liep terug naar mijn fiets toen opeens de zwarte specht kwam aanvliegen. Hij vloog naar de boom met het gat en ging er even zitten maar vloog snel weer weg. Nu wist ik zeker dat dit nest de Zwarte Specht toebehoorde. Ik ging in de buurt van de boom op een bank zitten waar ik het nest in de gaten kon houden. Na 10 minuten kwam de specht weer naar het nest en bleef zitten tegen de boom. Hij bleef steeds roepen alsof hij een partner wou lokken voor zijn nieuwe woning. Na een paar minuten vloog hij weer weg.


















Opeens hoorde ik weer het doffe geluid van het hakken in een boom. Het leek erop dat een Zwarte Specht in het hol de ruimte wat groter aan het maken was. En ja opeens verscheen er in het gat een Zwarte Specht.  Ik kon er diverse foto's van maken voordat hij weg vloog. Ik besloot nog even te kijken en weer kwam er een zwarte specht naar het nest. Omdat ik vrij ver weg was verstoorde ik hun broedgedrag niet.

Ik besloot om weer naar huis te fietsen waar ik onderweg nog foto's kon maken van Koolmezen, Heggenmus en Goudvinken . Al met al een geslaagde rit.





















Bij thuiskomst heb ik nagekeken waar je een mannetje en een vrouwtje Zwarte Specht aan kunt herkennen . Het mannetje heeft een rode pet en het vrouwtje alleen rood op de achterkant van zijn kop. De specht die steeds bij de boom kwam kijken was dus een vrouwtje.