zondag 16 november 2014

PESTVOGELS EN PUTTERS

In de vogelwereld kom je van alle soorten vogels tegen. Elke vogel ziet er anders uit soms grauw en grijs, andere zijn bont en mooi gekleurd. Als je een vogel goed bekijkt sta je soms versteld hoe mooi de gewone vogels eruit zien. In volgende blogs zal ik deze vogels bespreken. Nu wil ik er twee uitlichten. Een soort is een zeldzame wintergast n.l. de pestvogel.











 Bijna 2 jaar terug werden er twee gemeld bij de Tjalkkade op Tradeport. Op dit bedrijventerrein was een open terrein waar vele rozenbottel-struiken stonden. Deze pestvogels deden zich de hele dag te goed aan de rozenbottels. De pestvogels broeden in de bossen in Scandinavien en komen tijdens hele strenge winters afzakken naar Nederland . Omdat de pestvogels in Scandinavie hun broedgebieden hebben en nooit mensen zien zijn ze heel goed te benaderen. Ik heb dan ook prachtige foto's gemaakt.
















De vogelaars hadden nog wat appels op takken gespietst met de hoop dat er nog meer pestvogels zouden landen. Jammer genoeg is dat niet gebeurd. De vogels worden pestvogels genoemd omdat in de middeleeuwen de mensen meenden als de vogels in ons  land kwamen ze de pest meebrachten. De Engelsen en Duitsers noemen ze Bohemian waxwing en Seidenschwanz. Hiermee doe je de vogel veel meer eer aan. Als je de vogels goed bekijkt zie je hoe mooi ze zijn. Ze lijken wel geschilderd.


















Een ander soort wat hier altijd aanwezig is de Putter. Deze vogel is een broedvogel in het hele land. Ook heet hij distelvink omdat hij vooral op de distels fourageerd. Hij haalt behendig het zaad uit de distel en pelt de schaal eraf voor hij ze opeet. In de winter zie je op ruige terreinen met veel onkruid grote groepen putters zich te goed doen aan de distelzaden.















Dat hij Putter wordt genoemd  komt omdat vroeger deze vogel door vogelkwekers in kooien werden gehouden waar ze een vingerhoedje met water op moesten trekken ( putten ) om te drinken. De putter heeft prachtige kleuren en valt direct op. Het mannetje en het vrouwtje zijn evenals de pestvogels gelijk van kleur. Aan het rode masker is het verschil te zien . Bij het vrouwtje loopt het niet door bij de ogen.










Vroeger werden deze vogels door stropers met lijmstokken en netten gevangen voor de handel. Ook werd er mee gekweekt en in volières gehouden. Nu mag je ze alleen in volières houden als ze  geringd zijn. De distelvink is een inheemse vogel met een tropische uitstraling









zondag 9 november 2014

Kraanvogels boven Limburg

Vanmorgen 9 november  2014 naar de WML plas geweest in Heel.  Deels om foto's te maken van de geoorde futen die al een tijdje op de plas vertoeven en hopen op overvliegende kraanvogels die volop met de vogeltrek bezig zijn. Vorige week was ik een dagje in het sauerland en had ik al 3 groepen van in totaal 500 stuks gezien. Omdat ik mijn fototoestel vergeten was mee te nemen moet ik met mijn iPhone foto's maken. Daarom hoopte ik vandaag op overtrekkende kraanvogels.
Van de Geoorde futen heb ik mooie foto's kunnen maken( zie WML plas ) maar kraanvogels heb ik niet gezien of gehoord. Tijdens de wandeling langs de plas op waarnemingen gekeken of er al kraanvogels gemeld waren. Er waren in Winterswijk 2 meldingen gedaan.  Een uur later waren er altientallen meldingen van grote groepen overtrekkende kraanvogels. Dat dit in Winterswijk is is niet zo gek. In  Diepholz in Duitsland verzamelen zich elk jaar in de laatste week van oktober de kraanvogels. Ze komen vanuit hun broedgebieden naar de moerasgebieden rondom Diepholz om te foerageren en om dan gezamenlijk te beginnen aan de trek naar het zuiden. In maart 2014 werden op de trek vanuit het zuiden in Diepholz een telling uitgevoerd. Er bleken meer dan 65.000 kraanvogels zich verzameld te hebben. Als zo'n aantal in oktober richting zuiden vertrekt en de wind gunstig is komen de groepen kraanvogels vaak over Limburg. Om kwart over twaalf nog eens op waarnemingen gekeken en toe werden de eerste groepen in Noord Limburg om 12 uur gemeld. In Meerlo waren 4000 kraanvogels overgetrokken. Hieruit kon je concluderen dat de kraanvogels al in onze buurt te zien moesten zijn. Toen ik in de verte boven de boekend een slinger kraanvogels zag ben ik in de auto gestapt en richting buitengebied tussen Baarlo en Maasbree gereden. Als je dit schouwspel kan bekijken wordt je er door gegrepen.













De groepen kwamen laag over en kon je ze prachtig bekijken. De trek van de kraanvogels is het mooiste van de jaarlijkse vogeltrek. En vooral als ze zo laag vliegen is het nog mooier. Meestal vliegen veel hoger en soms hoor je ze wel maar ziet ze niet zo hoog zijn ze dan.
















Deze kraanvogels gebruiken  de thermiek om hoog in de lucht te kunnen vliegen. Ik zag vandaag een groep die opeens uit de formatie viel en als groep de thermiek zocht om hoogte te winnen. Dit was tevergeefs en opeens gingen ze weer in formatie verder.  Een kleine groep van 50 stuks  kwam in een prachtige V formatie over.










De andere groepen van 350, 200 250 en 500 kraanvogels bestonden uit slierten die richting het zuiden vlogen. De eerstvolgende rust en foerage-plek is in noord Frankrijk. Waarschijnlijk zullen er de komende dagen nog groepen voorbij komen maar of dit zo'n explosie van kraanvogels wordt zoals vandaag valt te betwijfelen. Al met al een schitterend dag voor iedereen die van de natuur houdt.