woensdag 28 mei 2014

GROTE BONTE SPECHT

Als vogelaar en fotograaf hoop je altijd wel om een foto te maken die je op birdpix ziet staan.
Alleen tegen deze profs kun je toch niet op , en het hoeft ook niet, maar het plaatje wil je ook wel eens voor de lens hebben.  Grote Bonte Spechten hoor je meer dan dat je ze ziet. Als ze roepen weet je gelijk er zit er een in de buurt. Of de hak geluiden waarmee ze of een nestholte maken of voedsel zoeken achter boomschorsen. De spechtengaten zie in alle bossen, veelal in dode bomen maar ook in gezonde bomen. Het hele jaar zijn deze niet zo interessant maar tijdens de broedtijd hebben ze de aandacht van iedere vogelaar.














Heeft de specht jongen in de boomholte zie je met een beetje geluk de oudervogel  af en aan vliegen om de jongen te voeren. De meestal 2 jongen schreeuwen hun nek af voor een paar vette larven. Zijn de jongen ongeveer groot genoeg om uit te vliegen dan voert de ouder het jong aan het gat in de boom. Het jong steekt zijn kop eruit en de moeder vult zijn bek met eten. Dit schouwspel zie je niet zo veel maar ik heb wel het geluk gehad.  Joop, ja weer Joop belde mij op dat hij bij een spechtennest stond en waar regelmatig een van de ouders kwam voeren. Met de mededeling dat het jong nog maar kort in de boom zou kunnen blijven ben ik direct naar hem toe gegaan.  Het resultaat zie je hieronder.




















                Met dank aan Joop.

zondag 11 mei 2014

DE GROOTE PEEL

De Groote Peel is een bij uitstek geschikte plek voor allerlei vogelsoorten om er in de trek te rusten of er te broeden. De meeste mensen kennen de Groote Peel bij Ospel. Vanuit het bezoekerscentrum loop je de Peel in met rondjes van verschillende lengtes. Ga je in een zonnig weekend dan loop je er zeker niet alleen. Veel mensen meestal vergezeld van kinderen lopen ook deze routes en dan is er voor de vogelaar niet zo veel te zien. Ook ik heb vele malen deze route gelopen alleen of met de familie.  Dit was voordat ik vogelaar was dus ik lette wel op vogels maar niet met zo'n interesse als nu. Een opmerkelijke verschijning op de peel is de vleesetende plant genaamd  de zonnedauw.
De plant vangt insecten met zijn plakkerige bladeren. De natuur in zijn algemeen is in de Groote Peel goed vertegenwoordigd.  Ook heb ik wel eens een workshop fotograferen gedaan in de Peel. Toch kom ik hier in Ospel bijna nooit meer. Via waarneming.nl zag ik dat de meeste waarnemingen in de Peel werden gedaan aan de Meijelse kant. Dus is dit de plek waar ik nu regelmatig te vinden ben.  De Peel is door zijn uitgestrektheid ideaal voor trekvogels om er te rusten en weer op te vetten. Dit wil zeggen veel eten om weer verder te vliegen naar Afrika. De agrarische omgeving met graslanden en akkers is ook belangrijk voor deze doortrekkers. Ook een voordeel is dat in de trek en broedtijd een groot gedeelte is afgesloten voor publiek. Ook vogelaars hebben zich hier aan te houden wat jammer is maar wel noodzakelijk. Het gebied de Groote Peel is toegankelijk voor hondenbezitters maar dan wel aangelijnd, de honden dus. Alleen daar houden ze zich niet aan. Omdat veel vogels bodembroeders zijn worden die dan regelmatig gestoord door deze loslopende honden, wat soms leid tot verlaten van hun nesten. In dit gebied is een heuvel waaruit de trek tellingen worden gedaan. Een haag en zitbank zijn geplaatst voor de tellers want het tellen van vogels is belangrijk om een overzicht te krijgen van de vogelpopulatie in dit gebied.  In de gehele Groote Peel komen allerlei soorten voor. Nu over naar de vogels waarvan ik foto's heb kunnen maken.













Allereerst  kokmeeuwen. De Peel is van oudsher een broedgebied voor kokmeeuwen. Ook deze gebieden worden beschermd. Toch zie je in de Peel waar water is ook kokmeeuwen. Wie vooral aanwezig zijn in de broedtijd zijn blauwborsten . Op bepaalde plaatsen zie je staand tussen de bosjes regelmatig blauwborsten vallend op tak hun hoogste lied zingen. Als je dan zo verscholen staat komen tuinfluiters, roodborsttapuiten en grasmussen ook langs. Ook zij fluiten hun beste deuntje voor de vrouwtjes.









Lopend door het heidegebied kom je kneutjes tegen in hun mooiste kleur om samen met vrouwtjes hun nestplaats te zoeken.  Natuurlijk ontbreekt in de Peel de tjiftjaf en de fitis niet. Deze  2 soorten zijn alleen goed uit elkaar te halen door hun verschillende zang. 















Op een kale plek vooraan in de Peel komen elk jaar de beflijsters de Peel bezoeken. Soms met wat grotere aantallen dan weer enkelingen. Op deze grasvlakte zie je ook de tapuit lopen . Een van de plekken waar zij nog broeden in oude konijnenholen.








Ga je er in mei naartoe dan zul je zeker de koekoek horen roepen. Zittend op een tak, lastig gevallen door piepers,  zoekt hij naar nesten waar hij een ei in kan leggen. Een speciale vogel waarover wel wat meer op internet valt te vinden. De graspieper is een vogel die regelmatig een koekoeksei in zij nest vindt. Uiteraard zijn er nog veel meer soorten te zien . Soms zie je hoog in de lucht een zwarte ooievaar op weg naar de banen of een kraanvogel welke in het gebied heeft gerust. Buiten de Peel zie je ganzen, gele kwikstaarten, wulpen en grutto's.















De groote peel is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

donderdag 1 mei 2014

Bosuilen in de Boekend

In het buurtschap de Boekend zijn 3 uilenkasten welke door plaatselijke vrijwilligers worden beheerd. Zij controleren eind maart/begin mei of de kasten bewoond zijn . Een van de vroegst broedende vogels zijn de bosuilen. Midden april zijn de eerste jonge bosuilen al uit het nest .












Ik heb op 24 april j.l. een foto kunnen maken van een jonge bosuil. Het afgelopen jaar was ik uitgenodigd voor het bijwonen van het ringen van jonge bosuilen. Als de jongen groot genoeg zijn om geringd te worden gaan de vrijwilligers, met ladder en klimtouw uitgerust, aan de slag. Meestal vliegt de oudervogel weg wat geen enkel probleem is. In de buurt houdt hij of zij de kast in de gaten.











De ringers klimmen naar boven en laten de jonge uilen in een tas afdalen.  In dit geval waren het er 3. Vakkundig werden ze geringd en nadat ik een foto genomen had van Joop met de uilen op schoot werden ze weer naar boven getakeld. Snel weer in de blok gezet en de klus was geklaard.










Omdat de kasten op zo'n 6 meter hangen vereist het wel enige klimvaardigheid. Een tijdje hierna komen de jonge uilen de kast uit om zich in de buurt op een tak op te houden. Je moet er snel bij zijn want meestal zijn ze snel uit de buurt van de kast.

Van de 3 kasten in de Boekend waren er vorig en dit jaar een kast bewoond. Andere vogels zoals b.v. Holenduif nemen regelmatig zo'n kast in bezit. Het is aan deze vrijwilligers te danken dat de uilenstand stabiel blijft. Deze vrijwilligers ringen diverse vogels in dit gebied. S'winters repareren of vernieuwen ze de nestkasten en in het broedseizoen worden de broedkasten gecontroleerd en indien nodig de jongen geringd. 

Uilen en in het bijzonder bosuilen zijn prachtige vogels. Omdat zij s'nacht actief zijn zie je ze overdag niet zo vlug.  Is eigenlijk ook niet erg dan worden ze tenminste met rust geladen.